Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2008

..:: Allah Selamatkan Kamu ::..

Allah selamatkan kamu.. Allah selamatkan kamu.. Allah selamatkan Mohd Al-Amin.. Allah selamatkan kamu.. Syukran-syukran..sudi doakan ana..hehehe.. teringat cite P.Ramlee bile dengar lagu ni.. Hari ini tanggal 27 Januari 2008 adalah hari kelahiran ana yg ke 23.. terasa bagai terlalu pantas masa berlalu.. betul kata Sayyidina Isa 'Alaihissalam : " Hidup ini adalah hanya 3 detik.. pertama detik yg telah kita lalui .. kedua detik yg sedang kita lalui dan ketiga detik yg kita tak pasti apakah kita akan lalui ataupun tidak .. Namun persoalannya apakah kita telah cukup bersedia menghadapi suatu hari yang pasti akan dilalui oleh setiap jiwa.. tepuk dada tanya iman.. Teringat satu ayat Allah yg sgt memberi kesan pd jiwa ana bila setiap kali membaca "Kalau kamu buat baik, kebaikan tu untuk kamu dan kalau kamu buat jahat, kejahatan tu kembali kepada kamu juga" Tidak terkesan sedikit pun kepada zat Allah dari apa-apa kebaikan dan kejahatan yang kita lakukan..

Rindunya nak debat lagi..

" Bergambar bersama geng2 Indonesia sebelum pulang " " Kenangan Bersama Geng2 Usim.. time majlis penutup ni.. rindunye kt kwn2 semua " " Kontinjen UDM bergambar bersama TNC USIM " " Semangat Menyatakan Pendirian dan Mempertahankan Mauqif " " Tengah tulis point tu..ni masa lwn kat UIA " " Tumpang Piala Orang.hehehe " " Time Piala Di Raja kat IKMAS, Sarawak" "Lawan2 jgn xlawan " " Debat Bahasa Arab Piala Asean Di USIM" "Mudakholah..tanya dia..jgn xtanya " " Gaye Selamber Debater Ke3 " Debat telah mengajarku erti segala2nya.. erti keberanian menyatakan pendirian..erti tahan terima kritikan.. erti tidak mudah melatah dek sindiran pihak lawan.. erti kalah dan menang.. erti persahabatan.. erti semangat berkumpulan.. dan terlalu banyak pengertian andai ingin aku ungkapkan.. Namun apa pun, aku terlalu rindu utk berdebat kembali.. bukan utk menang atau nama, tetapi utk menjana

..::bUaT iNsaN beRnaMa keKaSih::..

..::LaSt PaPer::..

Bismillahirrahmanirrahim... Ye..ye.. lusa adalah last paper aku.. paper usul fiqh.. paper favourite aku.. suka sgt madah ni.. org kata wahabi sesat sebab diaorg meninggalkan kaedah usul fiqh la.. malas la nak ckp psl wahabi.. panjang pula jadinya.. masalah yg xsudah2..Keperitan menjalani peperiksaan di Al-Azhar amat kurasakan.. kdg2 tercetus di hati "susah jugak belajar kat Azhar ni ye" tp segalanya mesti kuhadapi demi membawa pulang segulung ijazah buat ma, abah, adik2 n abg aku..Peperiksaan satu fasal di sini bagaikan 3 tahun di kusza semasa menghabiskan diploma. permulaan di sini adalah permulaan yg asing bgku.. aku mulakan dgn langkah baru.. langkah sang musafir yg berkelana.. entah ke mana arah yg dituju.. aku mula mencari motivasi dan semangat kendiri agar ku bisa pergi jauh dgn langkah yg ku gagahi.. kemucup jalanan harusku pedulikan.. agar aku tidak terhenti ditengah jalan.. pergh,,, bermadah pujangga pulak.. hehehe.. "doakan aku di sini"

..::aMin RinDukan sEMua::..

Abah, ma, baby [adik bongsu aku], Akmal, Ida, Duan, Milah, Sofia, Bi'ah, Abg Qa'im nantikan kepulangan Amin..(abg no2 n adik nuru xleh blk)Ramaikan??Big family..11 org adik beradik satu ibu..

..::MeNujU ke aRdiL kiNaNaH::..

"Transit kat Bahrain jap"Kesian Xdapat hotel..lepak kat kerusi jela" "With my best fren, Firdaus kat airport Bahrain" "With my best fren, Shahrul at KLIA..Thanks a lot for coming" "Ni sahabat ana yg dtg hantar ana kat airport Kota Bharu..Syukran lakum.."

..::fiRst PaPeR Yg MeNaKutkaN::..

Hari ni hari pertama saya exam.. first paper. rasa nak gugur jantung ni. penuh debaran menanti soalan yg bakal dijawab. dah la saya tak struggle mana. last-last baru rajin sikit. harap-harap najah.. Ameen ya Rabb!! Mula-mula sampai kat kuliah tak ramai lagi arab sbb saya datang lebih awal. sempat baca sikit kat sana.. bila arahan suruh masuk berebutla arab. macam biasala diaorg.. suka sgt berebut. hehehe.. cari kelas pulak.. mmg jem mcmni. mmg dia dah bagitahu ting 5 tp kelas byk. dahla ni first time saya exam kat al-azhar ni. kat Kusza dulu senang la.. sistematik. memang bertambah pening mcmni. "sabar-sabar!! ni ujian blaja kat mesir".. saya memujuk hati.. Hari ni paper falsafah Islamiah. kira blaja tentang failusuf-failusuf Islam seperti Imam al-Ghazali, ibnu Rusyd, al-Farabi,ibnu Thufail dan ibnu Bajah tentang falsafah-falsafah mereka.. mula-mula tu belajar bab ta'rif falsafah apa.. macam biasa la satu-satu ilmu tu dibahas.. mesti kena tahu ta'rif dulu.. p

Imtihan Semakin Hampir

Imtihan akan bermula pd hari Ahad ni.. tinggal hanya 2 hari saje lagi.. kitab masih belum habis dibaca.. fasal ni saya ada lapan madah.. Manhaj Mufassirin, Falsafah Islam, Falsafah Eropah, Istisyraq Wa Tabsyir, Milal Wa Nihal, Usul Fiqh, Falsafah Ulum dan Nusus Falsafah.. madah falsafah adalah madah yang paling sukar pada saya disebabkan bahasanya yang menggunakan istilah-istilah yang kita tak dapat memahami secara lughawi semata-mata.. perlu kepada ta'rif dan istilah ahli mereka.. apa-apa pun aku mengharapkan aku najah insyAllah bimasyiatillah.. doa-doakan la ye..