Skip to main content

..:: Allah Selamatkan Kamu ::..

Allah selamatkan kamu.. Allah selamatkan kamu.. Allah selamatkan Mohd Al-Amin.. Allah selamatkan kamu..

Syukran-syukran..sudi doakan ana..hehehe.. teringat cite P.Ramlee bile dengar lagu ni..

Hari ini tanggal 27 Januari 2008 adalah hari kelahiran ana yg ke 23.. terasa bagai terlalu pantas masa berlalu.. betul kata Sayyidina Isa 'Alaihissalam : " Hidup ini adalah hanya 3 detik.. pertama detik yg telah kita lalui.. kedua detik yg sedang kita lalui dan ketiga detik yg kita tak pasti apakah kita akan lalui ataupun tidak.. Namun persoalannya apakah kita telah cukup bersedia menghadapi suatu hari yang pasti akan dilalui oleh setiap jiwa.. tepuk dada tanya iman..

Teringat satu ayat Allah yg sgt memberi kesan pd jiwa ana bila setiap kali membaca

clip_image001[6]

"Kalau kamu buat baik, kebaikan tu untuk kamu dan kalau kamu buat jahat, kejahatan tu kembali kepada kamu juga"

Tidak terkesan sedikit pun kepada zat Allah dari apa-apa kebaikan dan kejahatan yang kita lakukan..

Sesungguhnya kekuasaan Allah tidak pernah bertambah dengan sebab ketaatan kita dan kehebatan Allah tidak pernah terkurang dgn sebab dosa yang kita lakukan tetapi kitalah yg berhajat kepadaNya dalam apa jua keadaan pun..


Ya Allah, Naftaqiru ilaika iftiqaran taaman ma siwaka..

Janganlah kita doakan dipanjangkan umur tapi doalah diberkati umur walaupun pendek tempohnya.. Untuk apa umur panjang andai hidup penuh kemaksiatan kepada Allah.. Na'uzubillahi min zaalik... Ya Allah ampunilah segala dosa yang telah aku lakukan selama 22 tahun yg berlalu.. Jadikan umur yang mendatang penuh ketaatan kepadaMu.. Ameen..

Comments

Popular posts from this blog

Al-Quran itu qadim

Sebelum daripada kita memahami Al-Quran itu qadim maka kita fahami dahulu makna qadim dan pembahagiannnya supaya jelas kefahaman kita mengikut pengajian ilmu tauhid.

Apakah yang dimaksudkan dengan qadim. Qadim bermaksud tidak ada permulaan bagi adanya. Di dalam bahasa arab qadim juga bermaksud lama tetapi bukan ini yang dimaksudkan dengan qadimnya kalamullah (al-Quran) kerana lama itu ada permulaannya.. seperti kita katakan bangunan itu lama.. lama di sini menunjukkan adanya permulaan kepada adanya bangunan tersebut.

Ulama’ ilmu kalam atau ilmu usuluddin membahagikan qadim itu kepada 3 ;

1) Qadim zamani.
2) Qadim idhofi.
3) Qadim zaati.

Qaqim zamani : Qadim yang melibatkan masa. Qadim ini ada permulaan bagi adanya. Seperti contoh yang kita sebutkan di atas. Bangunan itu qadim. Bangunan itu lama. Tetapi lamanya ada permulaan.

Qadim idhofi : Qadim yang meibatkan sandaran atau nisbah. Seperti kita katakan ayah lebih qadim daripada anak. Seorang ayah lahirnya sebelum lahirnya si anak. Mustahil p…

Dua tangan Allah??

Menjawab kepada persoalan akhi oo Raiser di chatbox mengenai ayat 75 surah sod. Syubhah yang dibawa oleh golongan wahabi yang tidak kunjung padam ini telah mengelirukan ramai orang. Menjadi tanggungjawab kepada yang tahu untuk menjelaskannya dan menjadi fardhu kifayah sepertimana yang disebut di dalam kitab-kitab akidah.
Soalan akhi oo Raiser : Bagaimana nak takwil ayat [aku menciptakan kau dgn dua tangan]? sebab ada yang bertanya pada ana, kalau tangan tu ditakwilkan dengan kuasa maknanya dua tangan tu dua kuasa la, ana nak je jawab soalan tu tapi ikut akal la, tapi takut tak valid.
Firman Allah yang dimaksudkan akhi;
قَالَ يَا إِبْلِيسُ مَا مَنَعَكَ أَنْ تَسْجُدَ لِمَا خَلَقْتُ بِيَدَيَّ أَسْتَكْبَرْتَ أَمْ كُنتَ مِنَ الْعَالِينَ“(Allah) berfirman wahai iblis apakah yang menghalangi kamu sujud kepada yang telah Aku ciptakan dengan kekuasan-Ku? Apakah kamu menyombongkan diri atau kamu merasa (merasa) termasuk golongan yang (lebih) tinggi?” (Terjemahan mengikut Al-Quran dan terjemahan Ja…

Sejarah Ringkas Kaum Musyabbihah/Mujassimah

"Gambaran tuhan bg agama yahudi yang duduk di atas arasy"
Kaum musyabbihah ertinya kaum yang menyerupakan. Kaum musyabbihah digelari kaum musybih (menyerupakan) kerana mereka menyerupakan Allah dengan makhluk-Nya. Mereka mengatakan bahawa Allah bertangan, berkaki, bertubuh seperti manusia.
Ada juga orang yang menamakan kaum ini dengan “kaum mujassimah”, yakni kaum yang mengisbatkan tubuh kerana mereka mengisbatkan tubuh bagi Allah. Mereka mengatakan Allah bertubuh terdiri daripada darah, daging, bermuka, bermata, bertangan, berkaki bahkan ada yang mengatakan bahawa Allah itu mempunyai alat kelamin dan kelaminnya itu laki-laki. (lihat syarah nahjul Balaghah juzuk iii, hal. 255).
Ada juga orang yang menamakan mereka dengan “kaum hasyawiyah”.
Hasyawiyah ertinya percakapan kosong, percakapan di luar batas, percakapan hina-dina. Jadi, mereka itu adalah kaum “bercakap kosong”.
Kebanyakan kaum musyabbihah atau mujassimah ini berasal dari orang-orang yang bermazhab Hanbali, tetapi Imam A…