Skip to main content

Salam lebaran..

Assalamualaikum..

Di kesempatan ini walaupun agak terlewat, saya ingin mengucapkan selamat hari raya eidulfitri maaf zahir dan batin kepada semua sahabat yang mengenali diri ini di alam maya atau di alam nyata. Kullu sanaah wentum toyyibun.

Saya akan kembali ke Malaysia dalam bulan 11, biiznillah. Doa-doakan ya agar dipermudahkan segala urusan saya di sini. Justeru itu, saya agak sibuk dengan urusan-urusan di sini dan mohon maaf jika blog saya tertangguh daripada posting terbaru.

DSC06227

DSC06029

DSC06149

Comments

 1. Assalamualaikum ustaz
  Selamat Hari Raya,Taqabbalallhu minna wa minkum

  ReplyDelete
 2. slm..
  slmt hr raya juga la deh.. mantap tgk raya demo

  ReplyDelete
 3. Wa'alaikumussalam..taqaballahu minna wa minkum..nanti ana upload lagi gambar.leh tengok suasana beraya di negara orang.hehehe..

  ReplyDelete
 4. :)

  assalamu'alaikum sheikh, salam eidulfitri, kullu 'am wa antum bikhoirin.

  Ana doakan enta sukses dalam imtihan yang lalu dengan cemerlang dan jayanya. Kendian pakat la balik Malaysia nih nyampaikan ilmu pulak. :)

  ReplyDelete
 5. Wa'alaikumussalam warahmatullah..Kullu sanah wenta toyyib..

  Ameen Ya Rabb.insyAllah syeikh..syukran :)

  ReplyDelete
 6. salam kenal sobat
  ana min indunisia ...
  follow me OK

  ReplyDelete
 7. my blog :
  http://al-qulub.blogspot.com/

  ReplyDelete
 8. wa'alaikumussalam..
  Salam perkenalan..syukran singgah di teratak ana..

  ReplyDelete
 9. lawa aih candid picture tu...hehe, selamat kembali ke malaysia,

  ReplyDelete
 10. hehehe pehal ustad beraya di sawah tu? pe pun selamat hari raya maaf zahir batin

  ReplyDelete
 11. Salam kenal. Dann meskipun agak terlambat, saya ucapkann selamat hari lebaran mohon maaf lahir batin....

  ReplyDelete
 12. to ikhwana : saje nak rasa suasana kampung halaman..maklumla beraya di negara orang..hehehe..selamat hari raya gak..

  to bahauddin : salam kenal kembali..selamat hari raya..maaf zahir batin..

  ReplyDelete
 13. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 14. assalamualaikum...
  rasanya x terlambat jgk nk ucp ni..
  heheheee..
  selamat hari raya ustaz..
  maaf zahir batin.

  ReplyDelete
 15. wa'alaikumussalam..
  selamat hari raya..maaf zahir dan batin..

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Al-Quran itu qadim

Sebelum daripada kita memahami Al-Quran itu qadim maka kita fahami dahulu makna qadim dan pembahagiannnya supaya jelas kefahaman kita mengikut pengajian ilmu tauhid. Apakah yang dimaksudkan dengan qadim. Qadim bermaksud tidak ada permulaan bagi adanya. Di dalam bahasa arab qadim juga bermaksud lama tetapi bukan ini yang dimaksudkan dengan qadimnya kalamullah (al-Quran) kerana lama itu ada permulaannya.. seperti kita katakan bangunan itu lama.. lama di sini menunjukkan adanya permulaan kepada adanya bangunan tersebut. Ulama’ ilmu kalam atau ilmu usuluddin membahagikan qadim itu kepada 3 ; 1) Qadim zamani. 2) Qadim idhofi. 3) Qadim zaati. Qaqim zamani : Qadim yang melibatkan masa. Qadim ini ada permulaan bagi adanya. Seperti contoh yang kita sebutkan di atas. Bangunan itu qadim. Bangunan itu lama. Tetapi lamanya ada permulaan. Qadim idhofi : Qadim yang meibatkan sandaran atau nisbah. Seperti kita katakan ayah lebih qadim daripada anak. Seorang ayah lahirnya sebelum lahirnya si anak. Must

Sejarah Ringkas Kaum Musyabbihah/Mujassimah

"Gambaran tuhan bg agama yahudi yang duduk di atas arasy" Kaum musyabbihah ertinya kaum yang menyerupakan. Kaum musyabbihah digelari kaum musybih (menyerupakan) kerana mereka menyerupakan Allah dengan makhluk-Nya. Mereka mengatakan bahawa Allah bertangan, berkaki, bertubuh seperti manusia. Ada juga orang yang menamakan kaum ini dengan “kaum mujassimah”, yakni kaum yang mengisbatkan tubuh kerana mereka mengisbatkan tubuh bagi Allah. Mereka mengatakan Allah bertubuh terdiri daripada darah, daging, bermuka, bermata, bertangan, berkaki bahkan ada yang mengatakan bahawa Allah itu mempunyai alat kelamin dan kelaminnya itu laki-laki. (lihat syarah nahjul Balaghah juzuk iii, hal. 255). Ada juga orang yang menamakan mereka dengan “kaum hasyawiyah”. Hasyawiyah ertinya percakapan kosong, percakapan di luar batas, percakapan hina-dina. Jadi, mereka itu adalah kaum “bercakap kosong”. Kebanyakan

Siapa mu’attilah???

1. Seringkali kita terbaca di laman-lama wahhabi yang menyamakan akidah Imam Abul Hassan Al-‘Ashaari dan Al-‘Ashaairah (ulama’ yang mengikuti manhaj Imam Abul Hassan Al-‘Ashaari) Rahimahumullah dengan pandangan معطلة (mu’attilah) yang menafikan sifat bagi Allah. 2. Siapakah sebenarnya muattilah? معطلة هم المعتزلة لأنهم نفوا الصفات القديمة عن الله وعلى رأسهم واصل بن عطاء Mu’attilah mereka  itu muktazilah kerana mereka menafikan sifat yang qadim daripada Allah dan dikepalai oleh Wasil Bin ‘Ato’. Kitab Al-Mu’jam As-Syaamil li mustolaahtil falsafah, Doktor Abdul Mun’iem Al-Hufni, mukasurat 817. 3. Golongan mu’attilah merupakan nama lain bagi golongan muktazilah yang menafikan adanya sifat bagi Allah. Pada pandangan mereka Allah mendengar dengan zat, berkata-kata dengan zat, melihat dengan zat dan sekalian daripada sifat ma’ani itu dinafikan oleh golongan muktazilah atau mu’attilah. 4. Kenapa mereka menafikan sifat bagi Allah? Kerana mereka terpengaruh dengan konsep falsa